Във връзка с изпълнението на проект „КЛАС [Критични:Любознателни:Активни:Смели], изпълняван с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП, споделяме интервю на Божидар Божанов за БНР.

„Дезинформацията расте през последните години, а пандемията я ускори... Удавени сме в информация, в която нямаме уменията да разграничим достоверно от недостоверно. Технологията, интернет, социалните медии изпревариха нашите умения да консумираме информация в такива мащаби“. Това каза пред БНР Божидар Божанов, софтуерен инженер и блогър.
По думите му „свободният избор, който имаме, ни тласка в опасни посоки чрез информацията като оръжие“.
„Социалните медии са инструментът за разпространяване на фалшиви новини. Според бизнес модела си социалните медии поставят тежест върху най-скандалните неща, но това увеличава ефекта от тях. Има държави, които като геополитически инструмент използват дезинформацията и създават мрежи от сайтове за фалшиви новини. На други места се намесват политически интереси. Изобщо, амалгамата от скрити интереси произвежда фалшивите новини, дезинформацията“.
В предаването „Нещо повече“ Божанов допълни:
„В повечето случаи дезинформацията не е случайна“.

Цялото интервю с Божидар Божанов можете да чуете в звуковия файл тук:

Вижте още